środa, 26 stycznia 2011

Unicum

Twórcą tego ziołowego likieru był nadworny medyk Józefa III Habsburga,
Józef Zwack. Podczas degustacji leczniczego likieru, w roku 1790, monarcha wykrzyknął "Das ist ein unicum!!!" (to jest wyjątkowe!!!).

Masowa produkcja została rozpoczęta dopiero przez spadkobierców, w roku 1840
w Peszcie. Przerwę produkcji Unicum spowodowała II Wojna Światowa. Firma została wcielona do państwa,
 a rodzina wraz z drogocennym przepisem uciekła do Włoch, gdzie wznowili produkcję ziołowego specjału. Równocześnie w pierwotnym miejscu powstawała mizerna podróbka likieru.
Po wyzwoleniu narodu węgierskiego spod panowania komunistów, stare zakłady zostały wykupione od państwa przez czwarte pokolenie rodziny Zwack.

W skład węgierskiego trunku, znanego od ponad 200 lat, wchodzi ponad
40 gatunków ręcznie zbieranych ziół ze wszystkich zakątków świata. Część z nich poddaje się maceracji przez 30 dni, a pozostałe są destylowane.
Po zmieszaniu, otrzymany ekstrakt leżakuje przez 6 miesięcy w dębowych beczkach.

Unicum charakteryzuje się w pełni zrównoważonym słodko-gorzkim ziołowym smakiem z delikatną nutą pomarańczy. Złotobrązowy trunek o oleistej konsystencji finiszuje na podniebieniu przez długi czas... Okrągła butelka opatrzona jest krzyżem św Stefana.
Reasumując 'Unicum' jest jak najbardziej trafnym określeniem charakteryzującym ten wyjątkowy trunek.

Tekst opracowany w oparciu o informacje zawarte w książce Domine Andre "Alkohole Świata", wyd. Firma Księgarska Jacek i Krzysztof Olesiejuk – Inwestycje, 2009.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz