Ten znakomity włoski likier powstał w roku 1896 w Livorno za sprawą toskańskiego gorzelnika Arturo Vaccari. Jego produkt miał być symbolem wyjątkowego ''Spirito Italiano'', dlatego też nazwa pochodzi od nazwiska legendarnego majora Giuseppe Galliano, dowódcy armii włoskiej
z końca XIX wieku. Dowodząc swoim oddziałem podczas wojen kolonialnych
w Afryce, rozgromił 40-tysięczną armię, mając po swojej stronie zaledwie dwutysięczny oddział. Złoty kolor symbolizuje Gorączkę Złota i miał przypominać dziesiątkom tysięcy Włochów 'za oceanem' o Italii. Kształt butelki nawiązuje do romańskich kolumien. Początkowo produkcja była wyłącznie krajowa, jednak dzięki podróżnikom dotarł do wielu zakątków świata.
W skład Galliano wchodzi 30 wyselekcjonowanych śródziemnomorskich oraz egzotycznych ziół, roślin, korzeni, kor, przypraw i ziaren kwiatów. Są to m.in. anyż, lawenda, jałowiec, mięta, vanilia, cynamon, cytrusy i imbir. Wszystkie składniki podlegają 7-krotnemu naparowi oraz 6-krotnej destylacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz